II.7.2 Hazai jogszabályok

A hazai jogszabályi rendelkezések alapját az uniós előírások adják. Ezt nevezzük jogharmonizációnak.

Alapvető törvény a 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről. Tartalmazza mindazokat az alapvető előírásokat, melyeknek egy élelmiszerlánc szereplőnek meg kell felelnie. Az élelmiszerlánc magába foglal minden, az élelmiszerrel közvetlenül vagy közvetve kapcsolatba kerülő részelemet, mint például a növényvédőszerekkel kapcsolatos tevékenységet, állatgyógyászati készítményeket stb.

Meghatározza az élelmiszerlánc hatósági felügyeletét, a lánc szereplőinek jogait és kötelezettségeit, az állam feladatrendszerét, a hatósági eljárásokat, a járványügyi rendszer működését, a jogkövetkezményeket (szankciók), illetve szakmai irányelveket.

A törvény felhatalmazást ad több szaktárcának, hogy a részletszabályokat ágazati rendeletekben szabályozza.

Legfontosabb élelmiszer kereskedelmet érintő ágazati szabályok:

  • az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 20/2021. (V. 17.) AM rendelet
  • A vidékfejlesztési miniszter 3/2010. (VII. 5.) VM rendelete az élelmiszer-előállítással és -forgalmazással kapcsolatos adatszolgáltatásról és nyomonkövethetőségről
  • A földművelésügyi miniszter 28/2017. (V. 30.) FM rendelete az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről
  • A vidékfejlesztési miniszter 82/2012. (VIII. 2.) VM rendelete a gyártmánylapról
  • 66/2006. (IX. 15.) FVM rendelet az állati eredetű élelmiszerekre vonatkozó egyes élelmiszerhigiéniai szabályokról
  • 64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM rendelet az állati eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történő élelmiszer előállításának élelmiszerhigiéniai feltételeiről
  • 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM rendelet az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszerhigiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről
  • Az agrárminiszter 34/2018. (XII. 3.) AM rendelete az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről
  • A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelete a kistermelői élelmiszer-termelés,-előállítás és -értékesítés feltételeiről
  • A vidékfejlesztési miniszter 51/2012. (VI. 8.) VM rendelete a helyi termelői piacokon történő árusítás élelmiszerbiztonsági feltételeiről
  • A nemzetgazdasági miniszter 31/2016. (IX. 2.) NGM rendelete az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automaták műszaki követelményeiről, az automaták üzemeltetéséről és szervizeléséről, valamint az automatákban rögzített adatoknak az állami adó- és vámhatóság felé történő szolgáltatásáról
  • A vidékfejlesztési miniszter 62/2011. (VI. 30.) VM rendelete a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről