I.5.3 Vendéglátóhelyen történő értékesítés

Speciális előírás, hogy az üzlethelyiség raktárában, továbbá - a vendéglátóipari-üzlet és a kereskedelmi szálláshely kivételével - az üzlethelyiség eladóterében az alkoholterméket kizárólag bontatlan, zárjeggyel ellátott palackban, a bort bontatlan palackban, továbbá bontatlan, hivatalos zárral ellátott kannában, hordóban is lehet tárolni, értékesíteni.

A vendéglátó-ipari üzlet és a kereskedelmi szálláshely üzlethelyisége eladóterének kiszolgálásra szolgáló részében az 1 liter alatti kiszerelésű alkoholtermékből és borból választékonként legfeljebb 5-5, az 1 literes vagy annál nagyobb kiszerelésű alkoholtermékből és borból választékonként legfeljebb 1-1 bontott palackot, kannát, hordót lehet tartani.

A kannás, hordós kiszerelésű bor kimérésére speciális előírások vonatkoznak. További speciális előírás, hogy a vendéglátást folytató, nem jövedéki engedélyes kereskedő elvitelre bort csak palackban vagy hivatalos zárral ellátott kannában forgalmazhat.

A nem jövedéki engedélyes kereskedő alkoholterméket, bort, sört, pezsgőt, köztes alkoholterméket alkalmi rendezvényen, közterületi értékesítés, valamint vásáron vagy piacon nem üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység keretében is értékesíthet. Az értékesítés megkezdéséhez előzetes bejelentést kell tennie az értékesítés helye szerint illetékes alsófokú vámszervhez, legkésőbb az értékesítés megkezdése előtt három munkanappal.

Természetesen az értékesítés csakis abban az esetben valósulhat meg, ha ahhoz az egyéb jogszabályokban meghatározott engedélyekkel is rendelkezik.