II.3.1 Önellenőrzési terv

Az élelmiszer-vállalkozónak folyamatosan végrehajtott önellenőrzési tervvel kell rendelkezni a jogszabály által meghatározott tartalommal (módszer, igazolás, megőrzési idő, követelmények, időpont, gyakoriság, felelős, intézkedés stb.).

A terv kidolgozásánál figyelembe kell venni a vállalkozás méretét és a tevékenység jellegét. Az önellenőrzési tervbe a meglévő és működtetett dokumentációk (pl. HACCP, ISO, egyéb belső dokumentáció) beintegrálhatók, amennyiben azok megfelelnek a követelményeknek.

Az önellenőrzési tervnek jogszabály által meghatározott minimális tartalma:

  • az önellenőrzési terv által felölelt időszak,
  • az önellenőrzés során alkalmazott módszer,
  • az elvégzett önellenőrzés igazolásának módja,
  • az önellenőrzés során keletkezett dokumentumok és az önellenőrzési terv megőrzésének ideje,
  • az ellenőrzés tárgya,
  • az ellenőrzött követelmények,
  • az ellenőrzési időpont vagy gyakoriság,
  • az ellenőrzés, megfigyelés vagy mintavétel pontos helye,
  • az ellenőrzésért és az önellenőrzési terv végrehajtásáért felelős személy megnevezése

A tervet és annak végrehajtását elektronikusan vagy papír alapon igazolni kell és a dokumentációkat 1 évig meg kell őrizni.