Az Európai Unió élelmiszer-biztonsági politikájának célja a fogyasztók védelme, valamint mindemellett az egységes piac zökkenőmentes működésének biztosítása. Az élelmiszer-biztonsági politika a nyomonkövethetőséget állítja központba, mind a bemeneti (pl. takarmány), mind a kimeneti (pl. elsődleges termelés, feldolgozás, tárolás, szállítás és kiskereskedelmi értékesítés) oldalon.
Az EU elfogadott bizonyos keretszabályokat, amelyek biztosítják az élelmiszer-higiéniát, az állatok egészségét és jóllétét, a növények egészségét, valamint védenek a külső anyagok, például a növényvédő szerek okozta szennyeződések ellen. A gyártási és értékesítési folyamat valamennyi lépcsőfokát szigorú ellenőrzésnek vetik alá, az Unión kívülről importált áruknak (pl. húsnak) pedig ugyanazon szabályoknak kell megfelelniük és ugyanazon ellenőrzéseken kell átmenniük, mint az EU-ban termelt élelmiszereknek.