I.4.2 Vegyi áruk, tűz- és robbanásveszélyes anyagok forgalmazása

A 210/2009 (IX.29.) Korm. rendelet értelmében a kémiai biztonságról szóló törvény szerinti veszélyes anyagok és keverékek, valamint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (54/2014. (XII. 5.) BM rendelet) szerint fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag kizárólag üzletben forgalmazható termékek csoportjába tartoznak. Ennek megfelelően forgalmazásukhoz működési engedély szükséges. Eljárásrend a korábban leírtak szerint működik.

Vegyi áruk forgalmazásának esetében szakhatóságként a kormányhivatal járási hivatalainak Népegészségügyi Szakigazgatási szervei vesznek részt, OTSZ hatálya alá tartozó termékek esetén pedig az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságok.

Vegyi áruk forgalmazásra vonatkozó dokumentációs előírások:

  • Működési engedély
  • A magyar nyelvű biztonsági adatlap és címke
  • OSZIR (korábbi OKBI) bejelentés (nem összekeverendő az egyéb engedélyeztetésekkel, vagy a REACH regisztrációval) birtokában kezdhető meg a forgalmazás. Engedélyeztetni csak speciális termékeket kell, mint például a biocidokat vagy a növényvédőszereket.
  • Viszonteladói minőségben nem kell OSZIR bejelentést tenni.

OSZIR rendszer:

Minden vállalkozásnak, mely veszélyes keverékekkel foglalkozik (előállít, értékesít, tárol, felhasznál) regisztrálnia kell a céget, illetve a veszélyes készítményt az OSZIR rendszerben.

2021. január elsejétől az EU valamennyi tagállamában egységes PCN rendszerre kell áttérni. Ez elsődlegesen az előállítókat, importőröket, csomagolókat érinti, a továbbforgalmazót (csak bizonyos esetekben) és a végfelhasználót nem.

Kérdéses, hogy felhasználói oldalról marad-e az OSZIR rendszer. Jelenleg az OSZIR rendszer használatához először regisztrálni kell, majd a tevékenységnek megfelelően a bejelentést megtenni. Az eljárás illetékköteles. Teljesítése átutalással történik. Illeték díja: forgalmazás esetén 7800 Ft.

Biztonsági adatlapok:

A biztonsági adatlap információt szolgáltat a felhasználók számára a vegyszerek, veszélyes anyagok fizikai, kémiai és élettani hatásairól, valamint a vegyi anyagok biztonsági felhasználásáról, a tárolásáról és a maradék biztonságos felhasználásáról.

A biztonsági adatlapok és a címkék tartalmi követelményeit a CLP szabályozza. A globális harmonizációs rendszer (Globally Harmonised System - GHS) 16 pontban határozza meg a biztonsági adatlap formai követelményeit.

A biztonsági adatlapot a termék első szállításakor kell átadnia a vevőnek. Többszöri (folyamatos) szállítás esetén, csak akkor szükséges ismét adatlapot adni, ha időközben az adatlap újabb verziója már rendelkezésére áll.

Foglakozásszerű felhasználók részére a forgalmazónak át kell adnia a biztonsági adatlapot és ennek megtörténtét bizonyítható módon dokumentálnia is kell.

Lakossági végfelhasználó tájékoztatására elsősorban a termék címkéje szolgál, azonban a lakossági felhasználó is tarthat igényt biztonsági adatlapra. Kérésére ezt biztosítani kell!

A biztonsági adatlap átadása minden esetben bizonyítható, dokumentált módon történjen, hiszen egy hatósági ellenőrzés során tudnunk kell bizonyítani, hogy valóban átadtuk a vevőnek az adatlapot.

Az adatlap átadása történhet elektronikusan, fizikai adathordozón vagy nyomtatott formában is

OTSZ hatálya alá tartozó anyagoka a kereskedelemben:

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat meghatározza azt, hogy egyes kereskedelmi rendeltetések esetén milyen mennyiségben és milyen módon lehet tárolni (értékesíteni) fokozottan tűz-és robbanásveszélyes készítményeket.

A tárolható mennyiség függ az alapterülettől, a tűzszakaszoktól, az oltóberendezés meglététől/hiányától, illetve az együtt tárolt anyagok jellegétől is Gyakorlatban ez 1000-9000 liter/kg tárolási kapacitást jelenthet egyidejűleg bontatlan csomagolásban.

Tárolás során fokozottan kell ügyelni a nem éghető anyagból készült tároló használatára, illetve az együttárolás szabályaira is.

Vegyi termékek online kereskedelmének szabályai:

A koronavírus visszaszorítása érdekében tett – és elsősorban a hagyományos kiskereskedelmet érintő – korlátozások miatt, illetve a vásárlási szokásokban az elmúlt években bekövetkező változások hatására megjelentek a vegyi termékek is az online kereskedelemben. Napjainkban számos webáruház kínálatában megtalálhatók vegyipari termékek, annak ellenére, hogy a veszélyes vegyi termékek ilyen jellegű kereskedelmét a vonatkozó jogszabályok nem engedélyezik

A 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 3. melléklete értelmében a kémiai biztonság jogszabályai által veszélyesnek osztályozott anyagok, keverékek – néhány a jogszabályban meghatározott kivételtől eltekintve – kizárólag üzletben forgalmazhatóak.

A rendelet szövegéből logikusan következik, hogy a nem veszélyes vegyipari termékek szabadon értékesíthetők az online platformokon.

Veszélyesnek azok a termékek minősülnek, amelyek biztonsági adatlapjának 2. szakaszában legalább egy H-mondat (figyelmeztető mondat) feltüntetésre került az osztályozás során.  Veszélypiktogram hiányában is veszélyesnek minősülhet egy adott anyag vagy keverék. A veszélyesség eldöntésekor kizárólag a H-mondatok a mérvadóak.

Alapesetben elmondható, hogy online értékesítés esetén a háttérben van „üzlet” mely működési engedély, valamint szakhatósági hozzájárulás alapján végzi tevékenységét, az online értékesítés pedig a gyakorlatban „házhoz szállításként” működik.