II.1 Jó higiéniai és kereskedelmi gyakorlatok

Az élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/EK rendelete előírja a tagállamok számára, hogy az élelmiszer előállítás/forgalmazás szakterületeire útmutatókat dolgozzanak ki, ösztönözzék annak használatát. Az uniós rendelet megköveteli, hogy az útmutatók kidolgozásakor egyeztessenek a szakmai képviseletekkel, hatóságokkal és a fogyasztói csoportokkal.

A munkát a Higiéniai Munkacsoport (korábban Higiéniai Bizottság) koordinálja és hagyja jóvá. Jelenleg 25 termékspecifikus útmutató áll rendelkezésre. Ezek letölthetők a https://elelmiszerlanc.kormany.hu/jo-higieniai-gyakorlat-utmutatok honlapról.

Az útmutatókat időnként felülvizsgálják, aktualizálják. Jelenleg ez a folyamat zajlik. Az egyes tagállamok nemzeti útmutatói, illetve a közösségi útmutatók az európai unió hivatalos oldaláról az alábbi linkről tölthetők le: https://ec.europa.eu/food/safety/biosafety/food_hygiene/guidance_en

Az útmutatók célja a jogszabályokban megfogalmazott előírások gyakorlati használhatóságának segítése, egyes esetekben az ott leírtak pontosítása (bár az útmutató csak segédlet!). A hazai útmutatók tartalmazzák az uniós rendeleteket, az ahhoz kapcsolódó hazai előírásokat és egy magyarázat részt.